Tuntuuko sinusta, että hukut koulutehtäviin tai murehdit koulunkäyntiä myös vapaa-ajallasi? Onko olosi joskus riittämätön? Monet koululaiset kokevat paineita menestyä ja vaativat itseltään liikaa. Kun tavoitteet ja työmäärä ovat liian suuria, suuri on myös riski uupua. Tärkeää on tunnistaa tilanne ja hakea apua. Pitkään jatkuva stressi koulutöistä voi johtaa uupumukseen. Uupumusta voi kuitenkin vähentää ja oloa keventää. Lue vinkkimme, miten toimia, kun uupumus iskee.


Puhu Oletko kertonut kenelläkään kokemastasi uupumuksesta? Joskus vertaistuki ja keskustelu kavereiden tai muiden nuorten kanssa voi auttaa. Jo ongelman ääneen sanominen voi keventää mieltä. Moni voi tietämättäsi kärsiä samoista paineista! Koulussa on myös aikuisia, jotka voivat auttaa. Uupumuksen voi ottaa puheeksi kouluterveydenhoitajan, kuraattorin tai opettajan kanssa. Luotettava aikuinen osaa tukea ja tarvittaessa ohjata oikean avun piiriin.


Palaudu Onko sinulla aikaa palautua vapaa-ajallasi? Mieti miten rentoutuisit parhaiten. Käy metsäkävelyllä, katso hauska leffa tai tee jotain luovaa. Aivosi virkistyvät ja saat mielekästä puuhaa. Vapaa-aika on tärkeää vastapainoa koulunkäynnille.


Hyödynnä rutiineja Laita valmiiksi kaikki mitä voit edellisenä iltana. Laita bussilippu avaimet ja vaatteet valmiiksi ja pakkaa reppu. Säästät aikaa ja vältyt turhalta stressiltä. Jaa aamurutiini pieniin vaiheisiin. Voit käyttää herätyskelloa matkapuhelimellasi. 15 minuuttia aamiaiselle, 10 minuuttia aamupesulle, 10 minuutin kävelymatka bussille. Yritä päästä läpi jokaisesta vaiheesta! Se voi auttaa keskittymään yhteen asiaan kerrallaan.


Tunne rajasi Kukaan meistä ei kykene täydelliseen suoritukseen! Muista olla armollinen itsellesi. Jos koe ei mennyt tällä kertaa hyvin, uusia kokeita ja mahdollisuuksia kyllä tulee.