Mietityttääkö tulevaisuus?


Onko vaikea löytää sinua kiinnostavaa alaa? Vai tuntuuko ehkä, että valinnanmahdollisuuksia on liikakin? Tulevaisuutta ei voi täysin suunnitella tai ennustaa. Se on epävarmaa ja se voi ymmärrettävästi ahdistaa. Voit kuitenkin suunnitella erilaisia mahdollisuuksia ja asettaa omia tavoitteitta tulevaisuudellesi. Tulevaisuuden suunnittelu vaatii pysähtymistä, keskittymistä ja ajatustyötä. On tärkeää löytää itse omat unelmansa, mutta apua suunnitteluun kyllä saa. Lue alta vinkkimme mitä tehdä, kun tulevaisuus mietityttää.


Siedä epävarmuutta

Anna itsellesi aikaa ja muista, että virheitäkin saa tehdä. On ihan ok kokeilla erilaisia aloja tai työtehtäviä. Harvalla meistä on lapsuuden haaveammattia ja selkeää suunnitelmaa yläasteen jälkeen. Tulevaisuuden suunnitelmat voivat muuttua elämän aikana. Myös työelämä on jatkuvassa muutoksessa, joten siihen liittyvät toiveet voivat tarkentua eri elämäntilanteissa. Tee ammatinvalinnantesti tai keskustele asiantuntijan kanssa. Esimerkiksi TE-palveluilla on kattava ammatinvalintatesti, joka kartoittaa sinulle sopivia ammatteja kiinnostuksiesi ja vahvuuksiesi perusteella. Ohjaamoissa voi tavata asiantuntijaa myös ilman ajanvarausta ja keskustella tulevaisuuden suunnitelmista. Tulevaisuutta ei tarvitse pohdiskella yksin!


Tutki vaihtoehtoja rauhassa

Muista, että inspiraatio voi löytyä monesta paikasta. Pidä silmät auki, lue esimerkiksi uratarinoita tai keskustele eri ihmisten kanssa heidän kokemuksistaan työelämässä. Ammattibarometristä löytää alueellista tietoa eri alojen työtilanteista.


Kuuntele itseäsi

Minkälaisia arvoja sinulla on? Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja tuottavat iloa elämääsi? Onko esimerkiksi palkka tai työajat tärkeitä, tai haluatko työskennellä ihmisten tai koneiden kanssa? Mitä ehdottomasti et halua tehdä? Senkin pohtiminen voi auttaa sopivan alan löytämisessä. Kun tavoitteet ​selkiytyvät, voit lähteä toteuttamaan tulevaisuutta pienin askelin.